Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Domowe Pączki z kremem budyniowym i Pączki z kremem ajerkoniakowym + lukier z ajerkoniakiem
  • Desery
  • Przepis na

Domowe Pączki z kremem budyniowym i Pączki z kremem ajerkoniakowym + lukier z ajerkoniakiem

11.02.2023 Odsłon: 4119
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa

Witam serdecznie, tłusty czwartek już za rogiem więc jeszcze chcę Państwa zaprosić na domowe pączki z dwoma rodzajami kremu. Pączki z kremem budyniowym oraz pączki z kremem z ajerkoniakiem, zwanym również advocaatem lub likierem jajecznym. Ten drugi krem zdecydowanie nie jest dla dzieci ale co tam dzieci, nam też coś się należy Pączki polecam, są przepyszne i delikatne w smaku, jeszcze raz polecam i życzę smacznego.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1854

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 193

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 611

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4985

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7862

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 507

do 15 min 15 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1854

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 193

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 611

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4985

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7862

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 507

do 15 min 15 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Domowe Pączki z kremem budyniowym i Pączki z kremem ajerkoniakowym + lukier z ajerkoniakiem
Autor:
UwagaBabciaEwa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

na ciasto
  • z podanej porcji wyjdzie około 16 pączków
  • 600 g mąki pszennej (typ do 550) – około 3 i ¾ szklanki mąki (250 ml)
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g cukru – około 6 łyżek
  • 40 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek (rozmiar jajek L)
  • 80 g masła – roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • oraz 2 łyżki spirytusu lub wódki (dodaję go aby pączki wchłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia, jeżeli chcemy to można go pominąć)
krem ajerkoniakowy
  • porcja na 16 pączków
  • 2 żółtka (rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy (użyłam bez cukru)
  • 250 ml mleka – 1 szklanka
  • 250 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego lub likier advocaat) – 1 szklanka
krem budyniowy
  • porcja na 16 pączków:
  • 4 żółtka (rozmiar L)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 60 g masła
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki (można pominąć)
lukier ajerkoniakowy
  • 1 łyżka wody
  • 5 łyżek ajerkoniaku (likieru jajecznego lub likier advocaat)
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
1

Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki oraz około 50 mililitrów letniego mleka, składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

2

Po około 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałą mąkę, pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy szczyptę soli, pozostałe mleko oraz spirytus i mieszam, żeby składniki wstępnie się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam. Gdy masło połączy się z ciastem, to ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i elastyczne. Wyrobione wkładam do miski posmarowanej olejem, nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

3

Krem ajerkoniakowy: Do dwóch żółtek dodaję dwie łyżki cukru, budyń śmietankowy, około 50 ml mleka i mieszam, tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję szklankę ajerkoniaku i całość dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wlewam do rondelka i zagotowuję. Następnie do gotującego się mleka, wlewam wymieszane składniki i cały czas mieszając gotuję krem tak jak budyń. Gotowy krem przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą, żeby nie powstała skórka i odstawiam do wystudzenia – krem jest gotowy.

4

Drugim kremem do nadziewania pączków to krem budyniowy: Do 4 żółtek dodaję 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz pół szklanki mleka i mieszam tak żeby nie było grudek Następnie do rondelka wlewam szklankę mleka i zagotowuję. Do gotującego się mleka, wlewam wymieszane składniki i cały czas mieszając gotuję budyń. Ugotowany budyń przekładam do miseczki, dodaję 60 gramów masło, łyżkę spirytusu i dokładnie mieszam, do połączenia się składników. Gotowy krem nakrywam szczelnie folią spożywczą, żeby nie powstała skórka i odstawiam do wystudzenia – krem jest gotowy.

5

Formowanie pączków: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, formuję wałek i dzielę na 16 części. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, układam na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczam. Uformowane pączki nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

6

Smażenie pączków: Pączki smażę na oleju ze smalcem w proporcji 1:1 ale możemy je usmażyć na samym oleju lub na samym smalcu. Tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna. Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 170 stopni, jeżeli nie mamy termometru to możemy sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę kawałkiem ciasta, jeżeli po wrzuceniu zaczyna się smażyć to znaczy że można wkładać pączki.

7

Pączki wkładam górą do dołu, zmniejszam grzanie na najmniejsze i smażę z każdej strony po około 2 minuty. Najważniejszą rzeczą podczas smażenia pączków jest temperatura tłuszczu. Jeżeli tłuszcz będzie za gorący, to pączki z wierzchu będą usmażone i brązowe, a w środku nadal może być surowe ciasto. Z drugiej strony, gdy będzie za niska temperatura to pączki wchłoną więcej tłuszczu. Jeżeli zauważę że pączki za szybko ciemnieją, to na chwilę wyłączam grzanie, a jeżeli smażą się wolno to zwiększam grzanie. Usmażone pączki układam na ręczniku papierowym.

8

Nadziewanie pączków: Jeżeli nadziewam pączki kremem to odstawiam na chwilę do przestudzenia, a jeżeli marmoladą lub dżemem to od razu nadziewam po usmażeniu. Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką nakładam krem i nadziewam pączki. Nadziane pączki możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, ja przygotuję lukier z ajerkoniakiem ale może być zwykły.

9

Lukier ajerkoniakowy: Do miseczki wlewam łyżkę wody, 5 łyżek ajerkoniaku i dodaję stopniowo cukier puder, cały czas mieszając, cukier puder dodaję aż uzyskam dość gesty lukier. W gotowym lukrze maczam pączka i odkładam żeby lukier zastygł.

10

Pączki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki