Do góry

Desery Przepis na:

Domowe pieguski (ciasteczka z płatków kukurydzianych)

Domowe pieguski  (ciasteczka z płatków kukurydzianych)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3650

Dodano:

Odsłon: 1350

Co jakiś czas robię przegląd kuchennych zapasów i tym razem padło na płatki kukurydziane, które jakoś ostatnio omijaliśmy i efektem była duża paczka corn flakes'ów z kończącym się niedługo terminem przydatności do spożycia. A że mam w zeszycie przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych, które kiedyś już piekłam i wyszły pyszne, chrupiące i pachnące orzechami niczym pieguski, tak więc długo się nie namyślając sięgnęłam po zeszyt i zabrałam się za pieczenie piegusków, które sprawdzają się doskonale jako przekąska na drugie śniadanie czy też pyszny dodatek do popołudniowej kawy albo wieczorne co nieco ze szklanką mleka.

Składniki

  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny ( ja dałam pół na pół z masłem )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora garść orzechów laskowych
  • garść suszonej żurawiny
  • garsteczka ziaren słonecznika
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe pieguski (ciasteczka z płatków kukurydzianych)

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Łączymy z masą jajeczną i powoli dolewamy roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie mieszamy

  3. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy płatki ( odmierzając je w miarce nie uciskamy ich, bo potem będzie trudno oblepić je wszystkie ciastem ), słonecznik, pokruszoną czekoladę, żurawinę i drobno pokruszone orzechy

  4. Wszystko razem mieszamy, najlepiej ręką, a następnie z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je na okrągłe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zostawiamy niewielkie odstępy

  5. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na blaszce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń