Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowe tortille warzywne"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 100
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 58
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 100
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 58
Składniki
Obydwie mąki przesiewamy do miski i mieszamy. Wlewamy szklankę letniej wody, dodajemy stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zagniatamy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Z papryk wycinamy gniazda nasienne. Strąki myjemy. Cebulę i cukinie obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą słodkiej mielonej papryki. Dusimy do miękkości na łyżce oliwy.
Ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich kulki, każdą wałkujemy na okrągły placuszek. Tortille smażymy z obydwu stron na suchej, rozgrzanej patelni do chwili, gdy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Napełniamy warzywnym farszem. Podajmy z sosami.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki około 2,30 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 185 kcal. Białko 5 g/Tłuszcz. 2,8 g/Węglowodany 13 g.Źródło: Rewia