Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żelki – bez białego cukru, azotynów, azotanów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. W smaku są delikatne i „rozwijają” się dopiero po chwili, za to można dobrze wyczuć, jakiego żelka się je, a nie tylko charakterystyczny słodko-kwaśny chemiczny smak.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16007
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4858
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 652
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16007
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4858
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 652
Składniki
Żelki te w smaku są delikatne i „rozwijają” się dopiero po chwili, za to można dobrze wyczuć, jakiego żelka się je, a nie tylko charakterystyczny słodko-kwaśny chemiczny smak. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 10-15 minut tak, aby nabrała mocnego koloru, słodzimy ksylitolem i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia
Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną herbatą. Gdy żelatyna spęcznieje, powoli zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia.
Płyn przelewamy do foremek do żelków lub do pojemniczków na lód. Zostawiamy do stężenia. Niedługo wrzucę inne rodzaje żelków na różnych domowych wynalazkach :)