Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na karmel solony. Jest to pyszny słodki sos domowy, składający się tylko z 4 składników. Szybko przyrządzany w 15 minut. Może posłużyć jako polewa do tortów, ciast, babeczek, lodów, owoców, oraz jako składnik sosów, kremów, mas, itd.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Składniki
Rondelek rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy do niego równomiernie 1/4 szklanki cukru. Powoli rozpuszczamy cukier na średnim lub małym ogniu. (Pierwszy etap roztapiania cukru może byc trochę długi. Ale trzeba być cierpliwym). Gdy cukier zacznie się topić przy brzegach, można delikatnie obracać rondelkiem, aby poruszyć trochę cukier i zachęcić go do topnienia. Jak cukier w większości się roztopi dodajemy następne 1/4 ilości cukru i dalej topimy na małym ogniu ciągle ruszając rondelkiem. Na tym etapie cukier powinien coraz szybciej się topić i aby go nie przypalić zmniejszamy ogień do najmniejszego i obracamy ciągle, lub mieszamy drewnianą łyżką. Powtarzamy czynność z pozostałym cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia.
Ściągamy rondel z kuchenki i wlewamy do niego cienkim strumieniem gorącą śmietankę kremówkę. Mieszamy energicznie uważając, bo będzie gwałtownie bulgotać. (Uwaga: gdy dodamy zimną kremówkę, wtedy masa nam się zbryluje i trzeba będzie ponownie wstawić na ogień w celu podgrzania masy ) Po wlaniu kremówki dodajemy masło (temp. pokojowa) i sól. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi: Podajemy na ciepło lub zimno. Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięty do 2 tygodni. Karmel wyciągnięty z lodówki ma konsystencję mocno gęstą, lecz podczas podgrzania zmienia na rzadszą.