Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowy knoppers"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 244
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 244
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
60 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 16 porcji
Najpierw robię masę mleczną. Mleko gotuję z cukrem i studzę. Masło ubijam mikserem na puch. Stopniowo dodaję do niego zagotowane mleko i, nie przerywając miksowania, wsypuję mleko w proszku.
Kolej na masę orzechową. Orzechy siekam i prażę w piekarniku (lub na suchej patelni). Masło, nutellę i kakao miksuję, mieszam z orzechami.
Pierwszy wafel smaruję masą orzechową i przykrywam drugim waflem. Rozkładam na nim masę mleczną, nakładam trzeci wafel. Całość wpierw obciążam (np. książką na ściereczce), a potem wkładam do lodówki (bez książki).
Wafle można posmarować płynną czekoladą albo polać nią wafle w paski, zygzaki (czekolady roztapiam w kąpieli wodnej). Kroję knoppersy na kwadraty. Najlepsze są prosto z lodówki.
<strong>Dagmara Wąsińska z Konieczek</strong>Źródło: Kobieta i życie