Do góry

Desery Przepis na:

Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 764

Dodano:

Odsłon: 3631

Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, gdyż ciasto rozeszło się bardzo szybko... No cóż, może następnym razem się uda. Kopiec kreta przebił oryginał - jak dla mnie. To na pewno nie ostatnie moje spotkanie z nim ;-) polecam wszystkim, gdyż na prawdę jest przepyszne.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 duże banany
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • tabliczka gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy kopiec kreta

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka.
    W cieście wydrąż delikatną dziurę tak, aby boki zostały nietknięte.

  2. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój bardzo drobno. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj mascarpone i rozdrobnioną czekoladę.

    Nałóż odrobinę masy na ciasto, ułóż pokrojone w plastry banany (można wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały odpowiedni wygląd), wyłóż drugą część masy.

    Wydrążony biszkopt ' rozetrzyj ' w rękach na drobniutkie części i posyp uformowany kopiec kreta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 marca 2018 Super ciacho :D Twój facet, to musi mieć słodkie życie xD Odpowiedzi: 8 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń