Do góry

Desery Przepis na:

Domowy kopiec kreta

Przepis dnia 2020-04-26
Domowy kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 2142

Dodano:

Odsłon: 5294

Nie ma to jak domowy kopiec kreta! Zapewne większość z Was miała okazję spróbować i wykonać taki z paczki, jednak zapewniam że samodzielnie wykonany smakuje znacznie lepiej. Lekki, czekoladowy z bananami i kremem śmietankowym – niebo w gębie! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy: 160 gramów cukru
  • 150 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 125 gramów masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 mililitrów mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • Krem: 50 gramów mlecznej czekolady
  • 400 mililitrów śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • Sok z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy kopiec kreta

Przygotowanie

  1. Biszkopt czekoladowy:

    • Do garnka dodajemy: cukier, kakao, masło, mleko, całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników, następnie studzimy
    • Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
    • Ostudzoną masę czekoladową łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami, całość miksujemy
    • Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką
    • Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu

    Krem śmietankowy:

    • Zimną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach
    • Schłodzoną śmietanę ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy śmietan fixy oraz cukier puder i ubijamy do zyskania sztywnej piany, na końcu dodajemy czekoladowe wiórki
    • Masę chowamy do lodówki

  2. Składanie:

    • Z ostudzonego czekoladowego ciasta odcinamy wierzch na prosto
    • Następnie ciasto nacinamy na bokach pozostawiając około 1 cm i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który przekładamy do miseczki i kruszymy
    • Banany kroimy na pół, wykładamy do ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny
    • Krem wykładamy na banany, formujemy górkę, całość obsypujemy czekoladową kruszonką i lekko dociskamy
    • Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

radzio76 28 czerwca Mam ochotę upiec to ciasto. tylko na jaki rozmiar foremki? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 21 kwietnia Ponad 30 lat temu pieklam bardzo czesto dla mojego syna. Dziekuje za przypomnienie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń