Do góry

Desery Przepis na:

Domowy marcepan

Domowy marcepan

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4360

Dodano:

Odsłon: 654

Zrobiłam małą próbę i myślę, że będę robiła częściej. Moja rodzina zjadła nasz marcepan od razu po wyjęciu z lodówki. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Wykonuje się go dość szybko. Masa jest plastyczna. Można ją zjadać samą, albo wykorzystać do przyozdobienia ciast, tortów, deserów. Jeżeli chcemy większą ilość, składniki należy proporcjonalnie powiększyć.

Składniki

  • 100 g migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Migdały zalać wrzątkiem na jakieś 15 minut. Jest to konieczne, gdyż wtedy łatwo schodzi skórka. Obrane migdały, miód, skórkę pomarańczową i olejek migdałowy zmiksować w blenderze lub mikserze.
    Masę przełożyć do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia. Pougniatać łyżeczką i dać do lodówki aby stężała. Później już można kroić, zajadać, rozwałkowywać między dwoma papierami do pieczenia, wykrawać foremką ozdoby. Co kto woli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 stycznia 2019 Pycha! myslalam , ze wiecej z tym zachodu ale wydaje sie latwiejsze niz myslalam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń