Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne pachnące ciasto ze zdrowymi aroniami, idealne do porannej kawki :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
nadzienie: Aronie obrać z szypułek i rozprażyć z cukrem.ok godziny. Często mieszając. Zestawić z ognia jak dobrze puści sok. Na dzień następny podgrzać ponownie. Takie nadzienie mozna przygotować w słoikach na zimę.
ciasto: Przygotować zaczyn drożdżowy - letnie mleko, łyżka cukru i drożdże. Odstawić na ok. 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę, wlać porośnięte drożdże. Dodać jajka, olej, cukier i pozostałe mleko. Wymieszać na jednolita masę. Odstawić na ok 15 minut. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Rozwałkować na grubość ok. pól centymetra. Na na środek wyłożyć nadzienie z aronii, rozsmarować i zwinąć w rulon (jak roladę). Przełożyć do przygotowanej keksówki. Pozostawić na kolejne 15-30 minut. Można po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.