Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Szybko się je przygotowuje, tylko dłużej się wyczekuje.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11623
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 80
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8079
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155118
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11623
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 80
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8079
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155118
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Składniki
Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min. Do ciasta dodajemy rodzynki wcześniej obtoczone w mące, mieszamy. Dosypujemy pozostałą cześć mąki (150 g) i dokładnie mieszamy robotem z końcówką haka lub za pomocą dużej drewnianej łyżki. Ciasto ma być gładkie i klejące. Foremki na babeczki natłuszczamy o obsypujemy mąką. Można użyć sylikonowych foremek, których nie trzeba smarować. Ciasto za pomocą łyżek nakładamy do 12 foremek i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Wierzch ciasta (tuż przed pieczeniem) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Rada: jak zrobić domowy cukier waniliowy? Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 - 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie domowego cukru, wystarczy dodać cukier biały i ziarenka wanilii.