Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 834

Dodano:

Odsłon: 487

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym to świetna propozycja do szklanki mleka na podwieczorek. Polecam.

Składniki

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • Szczypta soli,
  • słoiczek dżemu jabłkowego,
  • cukier puder do posypania.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

Przygotowanie

  1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Mąkę przesiewamy dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki.

    Zagniatamy ciasto.

    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Z ciasta formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, wykładamy po łyżce dżemu,zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.

    Wykładamy na blaszkę piekarnikową.

    Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń