Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z makiem

Drożdżowe bułeczki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 278

Chętnych na te bułeczki, nigdy nie zabraknie!

Składniki

  • Ciasto:
  • 10 dkg drożdży w kostce
  • 1/3 szkl. cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 200ml mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • Masa:
  • 1 puszka masy makowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozrobić rozczyn drożdżowy z drożdży, cukru, mąki oraz mleka, następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
    Po tym czasie dodać jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko wyrobić
    ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać cieple masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki to jest wyrobione idealnie. Pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

  2. Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 1,5 cm nałożyć masę, ciasto zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o długości 5 cm na środku dociskając łyżką. Bułki ułożyć na blaszce i górę posmarować roztrzepanym jakiem lub mlekiem. Piec w 190 stopniach przez ok 30min.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń