Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz grzybów leśnych są grzybki na słodko np. z ciasta kruchego które bardzo lubię lub takie jak te z cynamonowymi jabłkami i suszonymi daktylami.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3671
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3794
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 663
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3671
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3794
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 663
Składniki
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, robimy zaczyn. Jak nam podrośnie dodajemy żółtka, roztopioną margarynę, cukry oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, czasem wychodzi rzadkie wtedy podsypujemy mąkę, odstawiamy by wyrosło.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem, daktyle kroimy na połówki to będą nasze trzonki. Jak podrośnie nam ciasto, rwiemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) rozpłaszczamy. Na środek wkładamy małą łyżeczkę jabłek , sklejamy w zgrabną bułeczkę i układamy na przykład w silikonowych foremkach, posmarowanych roztopionym masłem(margaryną).
Połówki naszych daktyli obklejamy ciastem i wciskamy w środek naszej bułeczki. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach. Gdy ładnie się upieką rozpuszczamy kawałek czekolady, (w miseczce ustawionej nad parą ) i smarujemy kapelusze.
Na koniec pozostaje nam delektowanie się pysznymi grzybkami. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 małych grzybków.