Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe koperty z serem i truskawkami

Drożdżowe koperty z serem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 818

Z drożdżowego ciasta można wyczarować prawdziwie smaczne cuda! Przykładem na to są te właśnie koperty z serem i truskawkami :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 400 g
  • mleko 175 ml
  • cukier drobny 50 g
  • jaja 2 szt
  • drożdże świeże 25 g
  • masło 50 g
  • Dodatki :
  • truskawki świeże 5-6 szt
  • ser biały 300 g
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i mieszać, aż cukier rozpuści drożdże. Mleko podgrzewać masłem, aż to drugie się roztopi. Do drożdży dodać mleko z masłem-kilka łyżek i tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min.

  2. Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 10 dość sporych). Ser wymieszać z cukrem i żółtkiem widelcem. Z każdej części ciasta zrobić kwadrat, na który nałożyć łyżkę sera i po 2 plasterki truskawek.

  3. Potem przeciwległe końce lekko naciągając złożyć do środka i lekko przycisnąć, by się skleiły. To samo zrobić z pozostałymi dwoma końcami. Przełożyć na blachę i zaczekać jeszcze ok. 30 min. Nasmarować jajem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Przed podaniem posypać pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń