Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z drożdżowego ciasta można wyczarować prawdziwie smaczne cuda! Przykładem na to są te właśnie koperty z serem i truskawkami :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i mieszać, aż cukier rozpuści drożdże. Mleko podgrzewać masłem, aż to drugie się roztopi. Do drożdży dodać mleko z masłem-kilka łyżek i tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 10 dość sporych). Ser wymieszać z cukrem i żółtkiem widelcem. Z każdej części ciasta zrobić kwadrat, na który nałożyć łyżkę sera i po 2 plasterki truskawek.
Potem przeciwległe końce lekko naciągając złożyć do środka i lekko przycisnąć, by się skleiły. To samo zrobić z pozostałymi dwoma końcami. Przełożyć na blachę i zaczekać jeszcze ok. 30 min. Nasmarować jajem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Przed podaniem posypać pudrem. Smacznego!