Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe pierogi z kapustą i grochem"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 796
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 796
Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny. 1 sztuka: 155 kcal. Cena sztuki: 0,45 zł
Kapustę dobrze odciśnij, ew. potnij na mniejsze kawałki. Włóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zalej niewielką ilością wody i duś do miękkości (ok. 75 minut).
Groch przebierz, opłucz, osącz, dodaj do kapusty ok. 30 minut przed końcem gotowania. Farsz wymieszaj z olejem i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Domieszaj ok. 2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól oraz jajko. Dołóż masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto, powoli dolewając resztę mleka. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Cienko rozwałkuj. Z placków szklanką wytnij krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st.Źródło: Tina