Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe racuchy z borówkami
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 880
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2753
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3246
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 880
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2753
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3246
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: ciepłe mleko, rozpuszczone lub bardzo ciepłe masło, jajka, cukier oraz sól i całość mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut. lub do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie dodajemy borówki i mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy. Posypujemy z cukrem pudrem. Smacznego!