Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 6301

Rogaliki wyszły przepyszne. Nawet następnego dnia zachowały swoją puszystość i świeżość. Polecam :-) Zrobiłam nieco większe rogaliki i wyszło mi ich 32 sztuki.

Składniki

  • 560g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 75g cukru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 80g roztopionego masła lub margaryny
  • ½ łyżeczki soli.
  • Dodatkowo:
  • Marmolada na nadzienie
  • 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką wody do smarowania
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto
    Ciasto musi być zagniatane dosyć długo do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
    Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg a następnie podzielić na 8 równych części.

  2. W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem.

  3. Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut.

    Rogaliki nasmarować rozmąconym jajkiem mieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 15 – 17 minut w temperaturze 190 stopni C.
    Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/03/drozdzowe-rogaliki-z-marmolada.html

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 marca 2014 pycha, ja takie rogaliki mogę zawsze i wszędzie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń