Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe różki z budyniem

Drożdżowe różki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18541

Dodano:

Odsłon: 956

Mięciutkie, delikatne, z nadzieniem budyniowym drożdżowe różki.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka do ugotowania budyniu
  • mąka do podsypania
  • cukier puder
  • białka roztrzepane z 1 łyżką wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe różki z budyniem

Przygotowanie

  1. Budyń gotujemy według opisu na opakowaniu. Cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski. Składniki mieszamy. Dolewamy ciepłe mleko w którym rozpuszczamy drożdże i roztopiony ciepły tłuszcz. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wykładamy je na posypany mąką blat.Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy w zgrabne kwadraty i na każdy nakładamy budyń.

  2. Kwadraty z budyniem składamy na połowę. I zlepiamy rogi i brzegi ciasta widelcem. Różki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Różki pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez około 30-35 minut. Zrumienione zsuwamy z blaszki i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 lutego 2018 Aż chciałoby się wyciągnąć rękę po choćby jednego :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń