Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe serduszka

Drożdżowe serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 213 Ocena: 3080

Dodano:

Odsłon: 150

Drożdżowe serduszka zamiast tradycyjnych pączków. Idealne na Walentynki i karnawał.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 42 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia
  • cukier
  • cukier waniliowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe serduszka

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do letniego mleka i wsypać łyżkę cukru. Nakryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aż drożdże ruszą.

  2. Masło rozpuscić w garnuszku i zostawić do ostygnięcia, nie może być za gorące.
    Do rozczynu wsypać mąkę i żółtka. Posypać solą po żółtkach. Dolać rum i rozpuszczone i ostudzone masło i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Uformować kule z ciasta, nakryć miskę ściereczką i odstawić w cieple miejsce, żeby ciasto wyrosło.

  3. Ciasto jeszcze raz pognieść i rozwałkować na 2 cm. Wycinać foremką 8- 10 cm serduszka. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do wyrośniecia. Ewentualnie naciąć nożem, żeby zachować kształt serca. Tłuszcz rozgrzać do 175 stopni.

  4. Serduszka smażyć porcjami i wykładać na papierowy recznik. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Gorące serduszka natychmiast obtaczać w cukrze z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń