Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny placek drożdżowy z masą makową.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Składniki na masę makową: 250 gram maku 1 duży olejek migdałowy 1/2 szklanki cukru 100 gram orzechów włoskich 100 gram z blanszowanych migdałów 5 łyżek rodzynek 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 ml śmietany 18% tłuszczu Masa makowa przygotowanie: Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 2 żółtka, rozpuszczoną chłodną margarynę, cukier, szczyptę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy formę (tortownicę) o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 25 cm.
Placki umieszczamy na wyłożonym dnie formy (tortownicy) papierem do pieczenia, układamy warstwami: a - pierwszy placek smarujemy masą makową,
b - nakładamy drugi placek i go też smarujemy masą makową, c - nakładamy trzeci placek i go również smarujemy masą makową,
d - i nakładamy ostatni, czwarty placek bez masy makowej.
Na środku tak ułożonych placków, lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 16 płatków. Każdą parę płatków przekręcamy dwa razy do wewnątrz.
Tak zrobioną gwiazdę zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy 15-20 minut w 180 st.C. do momentu zarumienienia na złoty kolor. Z reszty ciasta możemy zrobić bułeczkę .
Upieczony placek studzimy na kratce. Z ostudzonego placka odrywamy kawałki i konsumujemy. Smacznego!!!