Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe zwierzaki"
Składniki
Przesiej do miski 45 dag mąki (resztę od łóż na kruszonkę). Pośrodku zrób dołek. Drożdże pokrusz, utrzyj z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem. Wlej do dołka.
Gdy zaczyn drożdżowy urośnie, dodaj do miski 10 dag rozpuszczonego i schłodzonego masła, 3 żółtka, szczyptę soli oraz 5 dag wiórków kokosowych.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
W tym czasie zagnieć kruszonkę z odłożonej mąki, reszty posiekanego zimnego masła oraz cukru kryształu i pozostałych wiórków kokosowych. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć, a następnie rozwałkuj na płat o grubości 1 cm. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Za pomocą foremki lub zrobionego wcześniej szablonu wytnij z ciasta 12 wielkanocnych zwierzaków (zajączków lub baranków).
Ułóż je na blasze, posmaruj ostatnim żółtkiem i posyp kruszonką. Zrób oczy z rodzynek. Piecz 30 min w 170 st.
Nie wyrzucaj niezjedzonych resztek ciasta drożdżowego. Pokrój je na kawałki, wysusz, a potem zmiel w maszynce do mięsa. Otrzymasz słodką bułkę tartą, którą później możesz wykorzystać do innych wypieków.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety