Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka odrywana

Drożdżówka odrywana

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4647

Dodano:

Odsłon: 19899

Przyjemność i z jedzenia, i z odrywania

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 400 gram
  • Drożdże ¼ kostki
  • Mleko ¾ szklanki
  • Masło 1/5 kostki
  • Cukier 60 gram
  • Jajka 2 szt.
  • Sól ½ łyżeczki
  • NADZIENIE:
  • Masło 60 gram
  • Cukier trzcinowy/biały 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i trochę mąki. Zalewamy wszystko ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn drożdżowy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

  2. Masło roztapiamy i odstawiamy, aby lekko przestygło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, resztę cukru, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

  3. W czasie gdy ciasto rośnie, roztapiamy masło, które będzie nam potrzebne do przekładania ciasta. Po roztopieniu zdejmujemy je z ognia, aby lekko przestygło.

  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy tak, aby powstał prostokąt 60x30cm. Smarujemy cały placek roztopionym masłem (zostawiamy trochę masła, aby posmarować wierzch ciasta) i posypujemy cukrem (ja użyłam cukru trzcinowego, ale może być też biały).

  5. Ciasto tniemy wzdłuż krótszego boku na 6 kawałków o szerokości 10 cm. Układamy je jeden na drugim.

  6. Całość ponownie dzielimy na 6 kawałków wzdłuż krótszego boku.

  7. Pokrojone ciasto wkładamy bokiem do wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem foremki (25cm x 10 cm). Wierzch ciasto smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem (można użyć cukru wanilinowego). Ciasto pieczemy ok. 35 min. w temp 175 stopni.

  8. Gdy ciasto ostygnie, nie kroimy go, a odrywamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń