Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta z makiem przygotowujemy nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Smakują także w ciągu całego roku. Są pracochłonne ale od czasu do czasu ma się ochotę na taką pychotkę.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 858
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 51
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4120
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 858
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 51
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4120
Składniki
Mak zalać wrzątkiem na 15 minut. To samo z robić z daktylami i orzechami. Mak odsączyć i zmielić dwa razy razem z orzechami i daktylami.Dodać cukier , śmietanę i rum. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę , dodać sól, jajko, masło zaczyn. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić. Cienko rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć masę makową. Zwinąć w rulon i delikatnie przekroić na dwie, trzy części.Przepleść jak warkocz.Przenieść na blachę wyłożoną papierem i odstawić na 1/2 godziny.Wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut w tem. 170 stopni. Zimne ciasto oblać lukrem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.