Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z białym makiem

Drożdżówka z białym makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2724

Dodano:

Odsłon: 1372

Ciasta z makiem przygotowujemy nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Smakują także w ciągu całego roku. Są pracochłonne ale od czasu do czasu ma się ochotę na taką pychotkę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 100 g białego maku
  • garść podprażonych i pokrojonych orzechów włoskich
  • 6 daktyli
  • garść blanszowanych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • kieliszek rumu
  • Dodatkowo na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina gorącej wody
  • garść pokruszonych migdałów
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Mak zalać wrzątkiem na 15 minut. To samo z robić z daktylami i orzechami. Mak odsączyć i zmielić dwa razy razem z orzechami i daktylami.Dodać cukier , śmietanę i rum.


    Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski przesiać mąkę , dodać sól, jajko, masło zaczyn. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
    Ponownie wyrobić. Cienko rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć masę makową. Zwinąć w rulon i delikatnie przekroić na dwie, trzy części.Przepleść jak warkocz.Przenieść na blachę wyłożoną papierem i odstawić na 1/2 godziny.Wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut w tem. 170 stopni.
    Zimne ciasto oblać lukrem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń