Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jest to drożdżówka którą pamiętam z dzieciństwa,nie było wtedy czekolad(tylko te czekoladopodobne rzeczy)wiec jak mama zrobiła tą drożdżówkę to nie mogłam sie najeść:) teraz sama piekę ją dla moich dzieci i też ją uwielbiają
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 463
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 99
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 177
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 138
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 463
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 99
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 177
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 138
Składniki
z drożdży ciepłego mleka 1 łyżki cukru robimy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże urosły.W tym czasie topimy margarynę i zostawiamy do przestygnięcia
do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy zaczyn cukier-5 łyżek sól jajka i wyrabiamy pod koniec wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę i jeszcze chwilkę wyrabiamy gdyby ciasto było mocno lepkie dodajemy jeszcze maki.Gdy ciasto mamy wyrobione przykrywamy ściereczką i zostawiamy żeby wyrosło
wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa rozwałkowujemy na prostokąt grubości 1 cm i posypujemy dość grubą warstwa suchym kakao na to posypujemy cukrem(nie żałować) i zawijamy jak strucle z krótszych boków zakładamy do środka tak po 2 cm a potem z dłuższego boku rolujemy układamy w keksówce można posmarować żółtkiem i pieczemy w 180st przez ok 30-40 min ja drugą struclę poskładałam ciut inaczej ak ze wyszło cisto z którego można odrywać kawałki jak by kanapki ale do tej formy nadzienia nie polecam tego sposobu pieczemy aż drożdżówka będzie ślicznie zarumieniona.W czasie pieczenia kakao+cukier zamienia sie w płynną"czekoladę"która jak będziemy kroić ciasto to będzie wypływać