Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i to bez wyrabiania:) Piekę je od lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, aby nie wyszło. Można je zrobić z dowolnymi owocami, jak również z serem lub makiem.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2733
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1259
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 73
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2733
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1259
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 73
Składniki
Masło topimy i chłodzimy. Drożdże kruszymy i ucieramy z łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, drożdże z cukrem, mleko, jajka ubite z cukrem, oliwę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia - około 20-25 minut. Gdy podrośnie jeszcze raz mieszamy łyżką i ponownie zostawiamy do podrośnięcia na około 30 minut. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Składniki kruszonki zagniatamy.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy masłem i podsypujemy tartą bułką. Wykładamy podrośnięte ciasto i rozciągamy na blachę. Na górze układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy podrośnięte ciasto. Pieczemy około 35 - 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. U mnie najczęściej ciasto znika już przed całkowitym wystudzeniem:)