Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki jabłkowe"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 58
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 58
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa</strong>
Farsz: jabłka i gruszkę obierz, pokrój w kostkę, morele w słupki. Zalej 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, zagotuj. Wsyp cukier, gotuj 10 min. Ostudź, przecedź.
Kruszonka: wymieszaj, pokrusz.
Ciasto: mleko, masło, cukier i sól podgrzewaj, aż masło się stopi. Ostudź. Drożdże pokrusz, wlej 4 łyżki ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka roztrzep. Do mleka wsypuj mąkę, wyrabiając. Dodaj żółtka i drożdże, wyrób. Cia sto rozwałkuj na pół cm, wytnij 2,5 cm paski. Uformuj wałeczki, a potem zwiń, formując ślimaczki. Na wierzchu ułóż farsz, posyp kruszonką. Piecz 20 min w 190°C.Źródło: Chwila dla Ciebie