Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 30422
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2256
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 30422
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2256
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru, niech wyrosną.
Do mąki wlać drożdże i stopione masło. Wbić jajka i zółtko (białko do posmarowania drożdżówek przed pieczniem). Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić.
Nadzienie: Ugotować budynie w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, przekroić na pół i rozwałkować każde na prostokąt (ok. 20x30cm). Posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Piec ok. 20 minut na złoty kolor w 180 st.C. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Pycha, smacznego:)