Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mniam:)
Coś mocnego zawsze się przydaje w domu nawet wtedy gdy nie mamy imprezy. Te p...
Odsłon: 78
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 101
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 126
Coś mocnego zawsze się przydaje w domu nawet wtedy gdy nie mamy imprezy. Te p...
Odsłon: 78
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 101
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 126
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru, niech wyrosną.
Do mąki wlać drożdże i stopione masło. Wbić jajka i zółtko (białko do posmarowania drożdżówek przed pieczniem). Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić.
Nadzienie: Ugotować budynie w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, przekroić na pół i rozwałkować każde na prostokąt (ok. 20x30cm). Posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Piec ok. 20 minut na złoty kolor w 180 st.C. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Pycha, smacznego:)