Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 294
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 44
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 76
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 141
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17063
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 364
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 294
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 44
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 76
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 141
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17063
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 364
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru, niech wyrosną.
Do mąki wlać drożdże i stopione masło. Wbić jajka i zółtko (białko do posmarowania drożdżówek przed pieczniem). Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić.
Nadzienie: Ugotować budynie w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, przekroić na pół i rozwałkować każde na prostokąt (ok. 20x30cm). Posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok. 2cm, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Piec ok. 20 minut na złoty kolor w 180 st.C. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Pycha, smacznego:)