Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z budyniem i borówką

Drożdżówki z budyniem i borówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5526

Dodano:

Odsłon: 459

Oryginalne połączenie w popularnych drożdżówkach czyni je prawie wyjątkowymi ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko 2 % 1 szklanka
  • żółtka 2 szt
  • oliwa orzechowa 2 łyżki
  • cukier drobny 5 łyżek
  • drożdże świeże 50 g
  • Dodatki :
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • mleko 2 % 500 ml
  • borówka amerykańska 125 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z budyniem i borówką

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać i zostawić na ok. 10 min. Następnie dodać oliwę, żółtka, 3 łyżki mąki, wymieszać i znowu zostawić na ok. 10 min. Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

  2. W międzyczasie ugotować budyń i ostudzić. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, rozsmarować na nim budyń i rozłożyć umyte i osuszone borówki. Ciasto zwinąć w rulon i kroić plastry grubość 4-5 cm.

  3. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń