Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 7811

W sam raz na raz ;)

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Drożdże 50 gram
  • Ciepłe mleko 0,5 szklanki
  • Margaryna 0,5 kostki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 5 łyżek
  • DODATKOWO:
  • Brzoskwinie
  • Budyń waniliowy 2 opakowania
  • Mleko
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy odrobinę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut, aby zaczęła rosnąć.

  2. W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy z tego ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

  3. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wlewamy mniejszą ilość mleka niż ta, która jest podana na opakowaniu (np. zamiast 1 litra mleka, wlewamy 0,75 l). Po ugotowaniu odstawiamy budyń do wystygnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 9-10 części. Z każdej z nich robimy kulkę i kładziemy ją na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie kulkę spłaszczamy, robiąc lekkie wgłębienie w środku. Rozkładamy na cieście budyń i kładziemy pokrojoną na kawałki brzoskwinię (można ją również posypać kruszonką). Postępujemy tak z każdą częścią ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 maja 2018 Mniam, mniam! :) ja zrobiłam drożdżówki z rabarbarem, zapraszam ;) https://smaker.pl/przepis-slimaki-drozdzowe-z-rabarbarem,161600,rurkazkremem.html

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń