Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z dżemem lub z serem

Drożdżówki z dżemem lub z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2702

Dodano:

Odsłon: 10139

Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi

Składniki

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 gram drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • mąka
  • Nadzienie:
  • 1 słoik dżemu (marmolada będzie lepsza:
  • Masa serowa:
  • 1 kostka białego sera - 250 gram
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa:
  • cukier kryształ
  • gorąca woda
> 6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z dżemem lub z serem

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli, zasypuję po wierzchu dwiema łyżkami mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 min, do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję roztrzepane żółtka z resztą cukru oraz przestudzone masło. Dosypuję tyle mąki by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany i wyrabiam tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość, czyli na około godzinę. Blat podsypuję mąką, wykładam wyrośnięte ciasto i delikatnie przemieszam, by je odgazować i obtoczyć w mące. Dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm, smaruję dżemem i składam zawijając jeden koniec do środka ciasta, na to przeciwległy koniec ciasta.

  2. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm

  3. i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki. Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki wyglądają jak posypane kryształkami.
    Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam by wystygły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 kwietnia 2014 uwielbiam drożdżówki we wszystkich postaciach :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń