Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić?
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22136
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9562
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22136
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9562
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Składniki
Sposób przygotowania rozczynu: 1. Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Sposób przygotowania ciasta: 1. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Sposób przygotowania nadzienia: 1. Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką. Sposób przygotowania lukru: 1. Cukier blenduję blenderem, przekładam do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut. Sposób przygotowania bułek: 1. Ciasto wyrośnięte przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule.
2. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki.
3. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
4. Po upieczeniu studzę bułeczki, lukruję smarując lukrem.
5. Bułeczki gotowe. 6. Smacznego.