Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 326
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 857
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 326
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 857
Składniki
Drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aby nam podrosły. 15dag margaryny roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy 5łyżek cukru, cukier waniliowy, 2jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie jednolite dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy nieco mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość ( około 1godziny ) Przygotowujemy kruszonkę : 2/3 szklanki mąki, 10dag margaryny, 8łyżek cukru, cukier waniliowy i kokos łączymy na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 1cm grubości na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem ( lub jak ktoś woli budyniem albo masą serową ) Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia i formujemy bułeczki. Posypujemy je kruszonką i pieczemy w 180stopniach przez 20 - 25 minut.