Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 27
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26535
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 27
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26535
Składniki
Drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aby nam podrosły. 15dag margaryny roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy 5łyżek cukru, cukier waniliowy, 2jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie jednolite dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy nieco mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość ( około 1godziny ) Przygotowujemy kruszonkę : 2/3 szklanki mąki, 10dag margaryny, 8łyżek cukru, cukier waniliowy i kokos łączymy na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 1cm grubości na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem ( lub jak ktoś woli budyniem albo masą serową ) Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia i formujemy bułeczki. Posypujemy je kruszonką i pieczemy w 180stopniach przez 20 - 25 minut.