Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19253
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13042
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1689
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232127
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19253
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13042
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1689
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232127
Składniki
Drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aby nam podrosły. 15dag margaryny roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy 5łyżek cukru, cukier waniliowy, 2jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie jednolite dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy nieco mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość ( około 1godziny ) Przygotowujemy kruszonkę : 2/3 szklanki mąki, 10dag margaryny, 8łyżek cukru, cukier waniliowy i kokos łączymy na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 1cm grubości na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem ( lub jak ktoś woli budyniem albo masą serową ) Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia i formujemy bułeczki. Posypujemy je kruszonką i pieczemy w 180stopniach przez 20 - 25 minut.