Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117664
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8187
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1874
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1430
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117664
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8187
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1874
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1430
Składniki
Drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aby nam podrosły. 15dag margaryny roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy 5łyżek cukru, cukier waniliowy, 2jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie jednolite dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy nieco mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość ( około 1godziny ) Przygotowujemy kruszonkę : 2/3 szklanki mąki, 10dag margaryny, 8łyżek cukru, cukier waniliowy i kokos łączymy na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 1cm grubości na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem ( lub jak ktoś woli budyniem albo masą serową ) Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia i formujemy bułeczki. Posypujemy je kruszonką i pieczemy w 180stopniach przez 20 - 25 minut.