Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka mała namiastka zbliżających się świąt. Proste w przygotowaniu i przepyszne drożdżówki z gotową masą makową Bułeczki polane lukrem, posypane odrobiną cukru pudru.... już powoli upajam się tym świątecznym klimatem. Przepis na ok. 12 sztuk:
Drożdże z łyżką cukru rozpuścić w mleku. Dosypać 6 łyżek mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut aż urośnie.
W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, żółtko, cukier zwykły i ten z wanilią, roztopione masło, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Ciasto wyjąć z miski i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.
Masę rozprowadzić na cieście i całość zwinąć w roladę od dłuższego boku.
Pokroić na szersze kawałki i każdy docisnąć na środku (jak na zdjęciu). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut.
Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni góra-dół.
Drożdżówki po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder+ sok z cytryny) lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
bułeczki, rogaliki , co nam fantazja podpowie! a znikną na pewno w mgnieniu oka!
Odsłon: 6159
Zdrowe i smakowite jedzonko. Przygotowanie nie dłuższe niz 1,5 godziny, łączn...
Odsłon: 45
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 8092
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 265
Zdrowe i smakowite jedzonko. Przygotowanie nie dłuższe niz 1,5 godziny, łączn...
Odsłon: 45
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 8092
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 265
Składniki
Drożdże z łyżką cukru rozpuścić w mleku. Dosypać 6 łyżek mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut aż urośnie. W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, żółtko, cukier zwykły i ten z wanilią, roztopione masło, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Ciasto wyjąć z miski i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową. Masę rozprowadzić na cieście i całość zwinąć w roladę od dłuższego boku.
Pokroić na szersze kawałki i każdy docisnąć na środku (jak na zdjęciu). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni góra-dół. Drożdżówki po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder+ sok z cytryny) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!
Przepisy Desery
Desery
Tort bezowy z mascsrpone i wiśniami
Desery
sernik z truskawkami
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Tort bezowy z mascsrpone i wiśniami
Super pyszny na każdą okazję, a nawet bez okazji :)
Odsłon: 32
sernik z truskawkami
Pieczony, kremowy sernik z truskawkami na kruchym, kakaowym spodzie....
Odsłon: 80