Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka mała namiastka zbliżających się świąt. Proste w przygotowaniu i przepyszne drożdżówki z gotową masą makową Bułeczki polane lukrem, posypane odrobiną cukru pudru.... już powoli upajam się tym świątecznym klimatem. Przepis na ok. 12 sztuk:
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 21
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 33
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 32
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 233
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 136
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 21
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 33
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 32
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 233
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 136
Składniki
Drożdże z łyżką cukru rozpuścić w mleku. Dosypać 6 łyżek mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut aż urośnie. W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, żółtko, cukier zwykły i ten z wanilią, roztopione masło, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Ciasto wyjąć z miski i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową. Masę rozprowadzić na cieście i całość zwinąć w roladę od dłuższego boku.
Pokroić na szersze kawałki i każdy docisnąć na środku (jak na zdjęciu). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni góra-dół. Drożdżówki po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder+ sok z cytryny) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!