Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówki z serem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Na stolnicy lub blacie wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dodaj jajka, mleko, roztopiony tłuszcz i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by urosło, na 60-90 minut.
Przygotuj nadzienie. Ser rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, oba cukry oraz miękkie masło. Utrzyj na gładką, jednolitą masę.
Ciasto przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Podziel na kwadraty o wymiarach 6 cm. W każdym kwadracie zrób dwa nacięcia (na bokach). Na środku ułóż nadzienie serowe i złóż oba boki z nacięciami do środka tak, aby farsz był na wierzchu.
Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie każdą drożdżówkę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20 minut.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie