Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, nadziewane bułeczki na drożdżach to popularne w całej Europie wypieki, które zachwycają swoją lekkością i bogactwem smaków. Jednak drożdżówki z serem i rodzynkami są szczególnie popularne w Rumunii i Mołdawii. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kremowym nadzieniem serowym i słodkimi rodzynkami. Serwuj świeże drożdżówki na śniadanie, jako przekąskę do kawy lub słodki podwieczorek.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 146
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 97
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 46
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 146
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 97
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 46
Składniki
Aby przygotować ciasto drożdżowe, w dużej misce rozetrzyj cukier z pokruszonymi drożdżami i ciepłym mlekiem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, miękkie masło, wanilię i odrobinę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia, po czym stopniowo dodawaj resztę mąki, dosyp sól i zagnieć gładkie, jednorodne ciasto. Możesz użyć rąk lub zrobić to za pomocą robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Ser przełóż na sitko wyłożone gazą i odłóż, aby nadmiar płynu spłynął. Po czym odciśnij ser za pomocą gazy i przełóż od miski. Następnie wbij jajko, wsyp cukier i zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj szczyptę soli i skórkę cytrynową. W zależności od tego jak wilgotny jest ser, wsyp taką ilość kaszy manny, by uzyskać gęstą, lecz nadal nadającą się do smarowania masę. Rodzynek nie musisz namaczać, ponieważ podczas pieczenia wchłoną płyn z twarogu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt na wysypanej mąką stolnicy. Następnie potnij je ostrym nożem lub radełkiem, aby otrzymać 12 równych kwadratów. Na środek każdego fragmentu ciasta ułóż porcję serowego nadzienia, rozsmaruj i posyp rodzynkami. Zawiń rogi kwadratów do środka, składając drożdżówki w kopertę. Aby kształt słodkich bułek zachował się podczas pieczenia, możesz smarować roztrzepanym jajkiem środek drożdżówki przed złożeniem do środka kolejnych rogów ciasta (żółtko posłuży za klej).
Gotowe drożdżówki przenieś na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a ich wierzchy posmaruj resztą roztrzepanego jajka. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i trzymaj kolejne 10 minut. Pamiętaj, aby przed włożeniem bułek do pieca, porządnie go rozgrzać.
Upieczone drożdżówki z serem i rodzynkami wyjmij z piekarnika, odłóż do ostudzenia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem. Przechowuj pod ściereczką lub w zamkniętym pojemniku, aby nie traciły wilgoci i nadal były miękkie.