Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
może nie są perfekcyjne , ale znikają w mgnieniu oka !
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19307
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19307
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Składniki
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże , dwie łyżki cukru, zalewamy podgrzanym ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. Dodajemy do tego 4 łyżki mąki. łączymy [ja robię to łyżką drewnianą]. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do miski dokładamy jajo, cukier, resztę przesianej mąki [ciasto ma wyjść elastyczne ale nie za twarde] po wyrobieniu dolewamy masło i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy odrobiną mąki , przykrywamy bawełnianą ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce. kruszonka : wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji lub kruszymy rękami do uzyskania grudek. Gdy ciasto wyrośnie formułujemy drożdżówki [ja robiłam okrągłe, na środek kładłam mrożone truskawki 3-4 szt i posypywałam kruszonką]. pieczemy przez ok 40 minut [w zależności od wielkości żeby się nie spiekły albo jak będą duże to odwrotnie].