Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny, maślany letni placek. Świetny jako deser lub na śniadanie ze szklanką zimnego mleka.
ROBIMY DROŻDŻOWY ROZCZYN
W rondlu umieszczamy masło, cukier oraz mleko i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą w jednolitą całość. Przelewamy je następnie do dużej michy i miksując na niewielkich obrotach miksera, łączymy z jajkami. Do jeszcze ciepłej masy wkruszamy drożdże i miksujemy jeszcze chwilę do ich całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinien urosnąć, spienić się i nabrać wyrazistego zapachu pracujących drożdży.
ROBIMY KRUSZONKĘ
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, po czym zdejmujemy z ognia i natychmiast dosypujemy do niego mąkę. Mieszamy składniki, a gdy połączą się w masę przypominającą kulkę kruchego ciasta, odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
ZAGNIATAMY CIASTO
Do spienionego, drożdżowego rozczynu przesiewamy mąkę i zaczynamy mieszać całość za pomocą łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto przez cały czas wyrabiania pozostanie dosyć rzadkie i klejące, dzięki temu po upieczeniu będzie bardzo maślane, wilgotne i na dłużej zachowa swoją świeżość. W związku z tym najwygodniej będzie nam je miksować, zamiast męczyć się ugniataniem dłońmi, gdyż umordujemy się przy tym okrutnie. Pamiętajmy także, że ciasto drożdżowe jest niesłychanie egocentryczne. Potrzebuje naszej uwagi, siły i czasu. Jeśli uczciwie, niespiesznie i porządnie je zagnieciemy, odwdzięczy się napuszając i podnosząc pięknie w piekarniku. Moją drożdżówkę miksuję przynajmniej 15 minut, a jeśli maszyna nie odmawia posłuszeństwa, to nawet 20. Efekt wart jest bowiem zachodu. Gotowe ciasto powinno być błyszczące, jednolite i dosyć puszyste.
PICHCIMY PLACEK
Dużą formę o wymiarach 30x40cm lub brytfannę z wyposażenia piekarnika (o głębokości co najmniej 5cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy odrobiną masła. Przekładamy do niej ciasto i rozprowadzamy na całej powierzchni tak, aby w miarę równo wyrastało podczas pieczenia. Na wierzch wykładamy maliny, a następnie rozkruszamy i rozsypujemy wystygniętą kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wsuwamy do niego ciasto i przez 20 minut pozostawiamy drzwiczki otwarte na oścież. W tym czasie ciasto powinno urosnąć i napuszyć się. Następnie zamykamy drzwiczki i pieczemy placek przez kolejne 25 minut, do zarumienienia brzegów i kruszonki. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy upieczonemu plackowi odetchnąć w formie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie możemy zacząć opychać się nim póki ciepłe.
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1673
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17459
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 415
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7678
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1673
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17459
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 415
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7678
Składniki
ROBIMY DROŻDŻOWY ROZCZYN W rondlu umieszczamy masło, cukier oraz mleko i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą w jednolitą całość. Przelewamy je następnie do dużej michy i miksując na niewielkich obrotach miksera, łączymy z jajkami. Do jeszcze ciepłej masy wkruszamy drożdże i miksujemy jeszcze chwilę do ich całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinien urosnąć, spienić się i nabrać wyrazistego zapachu pracujących drożdży.
ROBIMY KRUSZONKĘ W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, po czym zdejmujemy z ognia i natychmiast dosypujemy do niego mąkę. Mieszamy składniki, a gdy połączą się w masę przypominającą kulkę kruchego ciasta, odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
ZAGNIATAMY CIASTO Do spienionego, drożdżowego rozczynu przesiewamy mąkę i zaczynamy mieszać całość za pomocą łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto przez cały czas wyrabiania pozostanie dosyć rzadkie i klejące, dzięki temu po upieczeniu będzie bardzo maślane, wilgotne i na dłużej zachowa swoją świeżość. W związku z tym najwygodniej będzie nam je miksować, zamiast męczyć się ugniataniem dłońmi, gdyż umordujemy się przy tym okrutnie. Pamiętajmy także, że ciasto drożdżowe jest niesłychanie egocentryczne. Potrzebuje naszej uwagi, siły i czasu. Jeśli uczciwie, niespiesznie i porządnie je zagnieciemy, odwdzięczy się napuszając i podnosząc pięknie w piekarniku. Moją drożdżówkę miksuję przynajmniej 15 minut, a jeśli maszyna nie odmawia posłuszeństwa, to nawet 20. Efekt wart jest bowiem zachodu. Gotowe ciasto powinno być błyszczące, jednolite i dosyć puszyste.
PICHCIMY PLACEK Dużą formę o wymiarach 30x40cm lub brytfannę z wyposażenia piekarnika (o głębokości co najmniej 5cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy odrobiną masła. Przekładamy do niej ciasto i rozprowadzamy na całej powierzchni tak, aby w miarę równo wyrastało podczas pieczenia. Na wierzch wykładamy maliny, a następnie rozkruszamy i rozsypujemy wystygniętą kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wsuwamy do niego ciasto i przez 20 minut pozostawiamy drzwiczki otwarte na oścież. W tym czasie ciasto powinno urosnąć i napuszyć się. Następnie zamykamy drzwiczki i pieczemy placek przez kolejne 25 minut, do zarumienienia brzegów i kruszonki. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy upieczonemu plackowi odetchnąć w formie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie możemy zacząć opychać się nim póki ciepłe.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 274
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 225