Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy wieniec"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1/4 szkl. ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszysty krem, dodaj miąższ wanilii.
Masę wymieszaj z mąką, zaczynem, resztą mleka i stopionym, ostudzonym masłem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykryj ściereczką, odstaw na 60 min w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Mak przesyp na sitko, przelej wrzątkiem i osącz. Trzykrotnie przepuść przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło i miód. Żółtka rozmąć, dodaj do maku, wymieszaj. Z białek ubij pianę, połącz z masą.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj nadzieniem. Zwiń roladę i pokrój ją w plastry o grubości 4 cm. Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na niej koło o śr. 24 cm. Rozłóż na nim plastry w odległości 2–3 cm. 3 ostatnie ułóż w środku wieńca, pod kątem.
Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 40 min w 200 st.Źródło: Tina