Do góry

Desery Przepis na:

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1121

Dodano:

Odsłon: 5358

Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając :) Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami :)

Składniki

  • 50 g mąki pszennej
  • 16 g masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250g zmielonego, niebieskiego maku
  • 2 jajka
  • 100g skórki kandyzowanej z pomarańczowej
  • 200g cukru pudru
  • 200g orzechów włoskich
  • 100g pistacji
  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 150g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 400g wydrylowanych wiśni
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki agaru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie umieszczamy na dnie tortownicy, wypełnionej papierem do pieczenia. Zabieramy się za masę makową, mak mieszamy ze zmielonymi orzechami i pistacjami, kandyzowaną skórką, cukrem pudrem i jajkami. Wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i bierzemy się za kolejną warstwę. Oba typy serów mieszamy z cukrem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po kolei jajka, delikatnie miksując. Wylewamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Następnie wystudzić i w rondelku doprowadzamy do wrzenia wiśnie z cukrem. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Wylewamy na upieczony sernik i pozostawiamy do stężenia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń