Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto marchewkowe z masą z bitej śmietany i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo proste do przygotowania, polecam bo jest przepyszne na każdą okazję.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 11
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 11
Składniki
Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jajka ubijaj z cukrem tak długo aż powstanie biała masa kremowa. Dodaj olej, startą marchewkę, posiekane migdały, oraz przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26x35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto, piec około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto na pół.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serki mascarpone i pastę waniliową, dodaj 2-3 łyżki uprażonych płatków migdałowych. Wymieszaj.
Masę podziel na pół, dolny blat ciasta posmaruj połową masy, przykryj drugim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałą masą śmietanową i posyp uprażonymi migdałkami. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.