Do góry

Desery Przepis na:

Duńskie ciasto biszkoptowe

Duńskie ciasto biszkoptowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 3151

Ten wspaniały i prosty, maślany duński biszkopt jest idealnym ciastem do popołudniowej kawy czy herbaty. Do niego używany powinien być kirsch czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z wiśni, ale jak koś nie ma to ze smakową wódką też jest super.

Składniki

  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki maki z proszkiem (self-rasing flour czyli typowa angielska mąka z proszkiem, nie wiem czy taką mąkę można kupić w
  • Polsce, tak więc jak nie macie takiej to użyjcie zwykłej tortowej z 1 łyżeczką proszku)
  • 1 łyżka kirsch ( ja dodałam 1 łyżkę wódki o smaku cytrynowym)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik włączamy na 180'C. Masło rozpuszczamy doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i je klarujemy, czyli gotujemy i po chwili łyżką wyjmujemy z masła białą piankę. Sklarowane masło odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie zabieramy się za robienie ciasta. Czyli oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochę cukru i po jednym żółtku cały czas ubijając.

  2. Następnie dodajemy obydwie mąki. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.

  3. Na końcu dodajemy sklarowane masło i dokładnie łączymy je z ciastem.

  4. Ciasto wylewamy na podłużna blaszkę o wymiarach 15x26cm.

  5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń