Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wspaniały i prosty, maślany duński biszkopt jest idealnym ciastem do popołudniowej kawy czy herbaty. Do niego używany powinien być kirsch czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z wiśni, ale jak koś nie ma to ze smakową wódką też jest super.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Piekarnik włączamy na 180'C. Masło rozpuszczamy doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i je klarujemy, czyli gotujemy i po chwili łyżką wyjmujemy z masła białą piankę. Sklarowane masło odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie zabieramy się za robienie ciasta. Czyli oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochę cukru i po jednym żółtku cały czas ubijając.
Następnie dodajemy obydwie mąki. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
Na końcu dodajemy sklarowane masło i dokładnie łączymy je z ciastem.
Ciasto wylewamy na podłużna blaszkę o wymiarach 15x26cm.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!