Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego również i u mnie znajdziecie przepisy na te świąteczne wypieki. Dzisiaj sięgam do starego zeszytu mojej Mamy, (tak, tak jeszcze taki od mojej Babci czy nawet Prababci :) ), w którym znajduje się przepis na tradycyjną dwukolorową babkę, którą jak byłam mała uwielbiałam, a którą teraz zajadają się ze smakiem moje chłopaki :) Jak wiadomo stare przepisy są najlepsze. Zapraszam :)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15526
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4658
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 338
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2817
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15526
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4658
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 338
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2817
Składniki
Miękkie masło wraz z jajkami i cukrem utrzeć mikserem na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Po chwili dodać śmietanę z mlekiem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Połowę ciasta wlać do foremki na babkę (ja użyłam silikonowej, więc niczym nie smarowałam), do drugiej połowy dodać kakao ciemne, dokładnie wymieszać i również wlać do foremki. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową.
Smacznego
Bardzo polecam :)