Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego również i u mnie znajdziecie przepisy na te świąteczne wypieki. Dzisiaj sięgam do starego zeszytu mojej Mamy, (tak, tak jeszcze taki od mojej Babci czy nawet Prababci :) ), w którym znajduje się przepis na tradycyjną dwukolorową babkę, którą jak byłam mała uwielbiałam, a którą teraz zajadają się ze smakiem moje chłopaki :) Jak wiadomo stare przepisy są najlepsze. Zapraszam :)
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 16864
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 111
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 243
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 284
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 16864
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 111
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 243
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 284
Składniki
Miękkie masło wraz z jajkami i cukrem utrzeć mikserem na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Po chwili dodać śmietanę z mlekiem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Połowę ciasta wlać do foremki na babkę (ja użyłam silikonowej, więc niczym nie smarowałam), do drugiej połowy dodać kakao ciemne, dokładnie wymieszać i również wlać do foremki. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową.
Smacznego
Bardzo polecam :)