Desery Przepis na:
Dwukolorowe pączki

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10736
Dodano: 17.02.2017
Odsłon: 5217
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- drożdże 50 g
- mleko 250 ml
- żółtka 3 sztuki
- drobny cukier 50 g
- Sok z cytryny 3/4 łyżki
- olej rzepakowy łyżki
- 3/4-1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia + 1 łyżka mleka
- ok. 1 kg smalcu do smażenia
- LUKIER : 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
- ok. 5 łyżeczek cukru pudru
- Woda
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej.
Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami.
Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe trójkąciki z ciasta można kolejny raz zagnieść, ja je po prostu usmażyłam.
Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą.
Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki.
Komentarze do przepisu (0)