Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj próbowałam z tradycyjnymi pączkami, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem młodego jęczmienia, posmarowane kokosowym lukrem.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30843
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3606
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3501
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1107
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30843
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3606
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3501
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1107
Składniki
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej. Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami. Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe trójkąciki z ciasta można kolejny raz zagnieść, ja je po prostu usmażyłam. Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą. Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki.