Do góry

Desery Przepis na:

dwukolorowy sernik z piernikami na orzechowym spodzie

dwukolorowy sernik z piernikami na orzechowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 8734

Sernik powstał dla najcudowniejszej mamy na świecie! Mojej mamy! Jest wyjątkowy! W piernikowej wersji na czekoladowo - orzechowym spodzie słodzonym pysznym miodem. Jest bardzo kremowy i delikatny. Efektowny i przepyszny. Najlepszy jaki ostatnio robiłam. Pomysł powstał spontanicznie. Moja mama uwielbia pierniki, orzechy i wszelkie serniki.

Składniki

  • Spód:
  • 75g masła
  • 75g deserowej czekolady
  • 50g miodu
  • 1 jajo
  • 60g mąki pszennej
  • 1/4 drobno zmielonych orzechów ziemnych
  • Składniki na waniliową masę serową:
  • 500g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 300g naturalnego serka homogenizowanego
  • 3 całe jaja
  • 5 łyżek miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Składniki na czekoladową masę serową:
  • 500g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 300g naturalnego serka homogenizowanego
  • 3 całe jaja
  • 5 łyżek miodu
  • 100g roztopionej czekolady deserowej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • Składniki na polewę:
  • 1 deserowa czekolada
  • 20g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 200g pierniczków nadziewanych w polewie czekoladowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Czekoladę, masło i miód roztapiamy, a następnie studzimy. Dodajemy jajo, mąkę i orzeszki. Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy do formy (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 st C.

  2. Masa waniliowa: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodajemy ser oraz serek homogenizowany i budyń. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy.
    Masę wykładamy na zapieczony spód, układamy na niej pierniczki.

  3. Masa czekoladowa: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem i roztopioną na parze czekoladę. Porcjami dodajemy ser oraz serek homogenizowany i budyń czekoladowy. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy.
    Masę wykładamy na masę waniliową i pierniczki.

  4. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

  5. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń