Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe mufiny z cynamonem i bakaliami

Dyniowe mufiny z cynamonem i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2193

Dodano:

Odsłon: 3445

Smaczne i pachnące mufinki z dodatkiem amarantusa, orzechów i skórki pomarańczowej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki poznańskiej 1 szklanka amarantusa poping 1 szklanka oleju
  • 0,5 dyni 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki zmielonych lub posiekanych orzechów
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowe mufiny z cynamonem i bakaliami

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić na pół. Jedną połówkę schować do lodówki, a z drugiej usunąć pestki, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. Do wymieszanych składników dodać startą dynię, amarantus, jajka i olej. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać skórkę pomarańczową, orzechy, siemię lniane i jeszcze raz wszystko wymieszać.
    Nastawić piekarnik na temperaturę 160 st.C. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, napełnić masą do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku przez 15-20 minut - na ciemno złoty kolor

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń