Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe placuszki ze śliwką

Dyniowe placuszki ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1811

Dodano:

Odsłon: 1625

Dyniowe placuszki ze śliwką - przepis sezonowy, ale przepyszny. Delikatne, o apetycznym kolorze, placuszki podane ze słodkimi śliwkami to świetny posiłek dla dzieci lub całej rodziny.

Składniki

  • twaróg 25 dkg
  • dynia 30 dyni obranej
  • jajko 2 sztuki
  • kardamon 1 szczypta
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
  • cynamon 1/4 łyżeczki
  • mąka ryżowa 3 łyżki
  • masło klarowane 1 do smażenia
  • pozostałe śliwki 1/2 kg
  • cukier brązowy 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowe placuszki ze śliwką

Przygotowanie

  1. Dynię obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam na patelni na maśle dodaję odrobinę wody podczas smażenia. Jak dynia będzie miękka odstawiam z gazu i studzę. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, cukier brązowy, kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i miksuję blenderem

  2. Do sera dodaję pure z dyni, mąkę i mieszam

  3. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję do masy serowo dyniowej. Delikatnie mieszam łyżką

  4. Placuszki smażę na maśle na złoty kolor z dwóch stron.

    Śliwki pozbawiam pestek, dodaję cukier i przesmażam na patelni aż wytworzy się gęsty sos. Placuszki podaję ze śliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń