Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dyniowiec pod kołderką z jabłek"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14025
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15868
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6414
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14025
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15868
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6414
Składniki
Mąki przesiej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Jajka ubij na puszystą masę. Miksując, dodawaj po łyżce cukru. Na końcu wsyp przesiane mąki, dodaj dynię i olej, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i wyrównaj wierzch.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w poprzek na plasterki. Zagotuj 2/3 szklanki wody z miodem i cukrem. Do wrzątku wkładaj po kilka plasterków jabłek i krótko obgotowuj. Układaj od razu na cieście. Do syropu wrzuć płatki i posiekane orzeszki. Wymieszaj i polej ciasto.
Placek wstaw do nagrzanego piekarnika piecz około 40 minut. w 180 °C. Jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, przykryj ciasto papierem do pieczenia, ale zdejmij go kilka minut przed końcem. Podawaj np. z lodami lub z kleksem śmietany ubitej z kilkoma kroplami esencji waniliowej.Źródło: Naj