Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dyniowiec pod kołderką z jabłek"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 36
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 69
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 110
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 36
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 69
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 110
Składniki
Mąki przesiej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Jajka ubij na puszystą masę. Miksując, dodawaj po łyżce cukru. Na końcu wsyp przesiane mąki, dodaj dynię i olej, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i wyrównaj wierzch.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w poprzek na plasterki. Zagotuj 2/3 szklanki wody z miodem i cukrem. Do wrzątku wkładaj po kilka plasterków jabłek i krótko obgotowuj. Układaj od razu na cieście. Do syropu wrzuć płatki i posiekane orzeszki. Wymieszaj i polej ciasto.
Placek wstaw do nagrzanego piekarnika piecz około 40 minut. w 180 °C. Jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, przykryj ciasto papierem do pieczenia, ale zdejmij go kilka minut przed końcem. Podawaj np. z lodami lub z kleksem śmietany ubitej z kilkoma kroplami esencji waniliowej.Źródło: Naj