Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowo-jabłkowa szarlotka

Dyniowo-jabłkowa szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 7861

Kruche ciasto z pysznym nadzieniem jabłkowo-dyniowym to deser, który jest idealny na jesienne wieczory :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • margaryna 200 g
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Nadzienie dyniowo-jabłkowe:
  • miąższ dyni 300 g
  • jabłka 5 sztuk
  • cukier 1/2 szklanki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • woda 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowo-jabłkowa szarlotka

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wkładamy do lodówki.

  2. Nadzienie dyniowo-jabłkowe:
    Dynie i obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, dusimy w garnku z dodatkiem wody do miękkości, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.

  3. Ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy nadzienie.
    Drugą część ciasta rwiemy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 minut.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 26 października Już samo zdjęcie jest apetyczne, więc wierzymy, że szarlotka tym bardziej ;)!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń