Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowo-ziemniaczane placki z papryką"
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 63
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1387
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 63
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 459
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1387
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1867
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł.
Z papryk wydrążamy gniazda nasienne, strąki myjemy, kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na jarzynowej tarce. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na chwilę, po czym odciskamy z nadmiaru soku, który puściły.
Dynię mieszamy z ziemniakami, dodajemy ser, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę, natkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli takie nie jest, dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu za złoty kolor, podajemy posypane listkami bazylii, lubczyku itp.
Wartość odżywcza jednej porcji 590 kcal Białko 16,5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 88 g.Źródło: Rewia